kawan kawan Kak Zu

Saturday, March 30, 2013

Kuala Kangsar Bandar Diraja

Assalamualaikum

Lepas dizikir zikir 40 x ditelinga Abang Megat akhirnya dia pun setujulah nak bawak kak zu dan anak anak keluar jalan jalan cuti sekolah nih.Masa makan tengahari tu slow jer kak zu cakap"bang ..jom pergi Cameron"..punyalah bulat mata dia pandang kak zu..tanda tak setujulah tuh..slow slow jgk kak zu cakap "oklah..pergi dekat dekat jer "..huhu


Ha...Kuala Kangsar jerlah yang paling dekat ...kalau dari kamunting nak kesana dalam 40 minit berkereta ikut jalan lama..Disebabkan pergi ke Kuala Kangsar makanya Si Kakak dan Si Angah takmau ikut.Hanya Dekna dan Anis sahaja yang pergi...


Bertolak dari rumah pukul 12 thgari..mula mula pergi Geleri Sultan Azlan Shah dulu.tahun 2008 dulu dah sampai.tapi masa tu budak budak ni kecik lagi belum pandai baca.sekarang depa berdua tu dah belajar kat sekolah tentang kesultanan Melayu jadi memang sesuailah bwk mereka ke sini..biar mereka kenal asal usul Kesultanan Negeri Perak...

pintu masuk dan harga tiket..murah jer

sejarah pembukaan

ada dua buah bangunan.ini yg kedua..

ini yg pertama..

Galeri kereta..dalam tu semua kereta,motosikal dan basikal yang pernah digunakan Tuanku Sultan




tak lupa jugak gambar gedik laki bini..Abang Megat ni saja tau..selalu rosakkan gambar dengan memek muka dia..




Dekna dan Anis tahun 2013

                                          Dekna dan Anis tahun 2008 ditempat yang sama..



bersolat zohor dimasjid yang cantik dan terkenal ni.Masjid Ubudiah


ok ..itulah xtvt kami cuti sekolah ni selain masak masak dan memasak...


*kak zu nak pergi makan kenduri kat sungai petani hari ni..blik nnti BW yer..semlam kak zu BW kul 1 pagi sampai kena tegur ngan nea lopah..hehe

24 comments:

  1. wah... rindu Kuale .. dah lamaaaaaaa sangat tak pergi sana

    hehehe time bila Zu zikir kat telinga ce abe tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. time makan ..time nak tidur..bila bila masa terluang jer dok cakap pasal nak berjalan..lama lama dia pun boring...

      Delete
  2. haha..siap zikir2 kat telinga lagi ye Kak Zu..nasib baik menjadi..hihi..pernah sampai ke Perak, tapi Kuala Kangsar mcm tak dan pegi hari tu..insyaAllah nti ke sana jg..
    Duk rumah pun best..sbb Kak Zu masak sedap2...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. atie..zikir tu macam dok sebut selalu nak g jalan ,nak g jalan

      lama dia pun dengar jadi kesian...

      Delete
  3. Saya pun orang Perak tapi jarang dapat pi Kola Kangsor tuh. Melawat apatah lagi, memang tak pernah lagi. Best jugak eh dapat pegi melawat bandar diraja Perak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya orang perak mmg jarang nak melawat tempat sendiri..mungkin dah rasa biasa kot...hehe

      Delete
  4. depan masjid tu dulu ada satu gerai jual laksa yg sedap..ada lagi tak? sp kat mana tu..entah2 sebelah rumah anim

    ReplyDelete
    Replies
    1. anim..ada lagi..tapi kak zu beli rojak buah dia..super sedap tau kuah rojak dia..

      sungai petani kat taman ria..

      Delete
  5. Hi kak.... tq singgah dn join ga nina ♥♥

    ReplyDelete
  6. PC pun pernah amik gambar kenangan depan masjid ni...kalau tak silap tahun lepas rasenye...mase tu pegi bercuti kat perak...jln2 kat tambun lost world mase tu:)

    *ala2 gediks gitu ye amik gamba...sekali sekala kan kakzu...hehe;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. PC..gedik cara orang tua..hehe

      cantik kan masjid nih..

      Delete
  7. wah g kuala yer..saya org Perak gak,..br beberapa kali sampai sana..xsempat jelajah sampai ctu lg huhu

    ReplyDelete
  8. Dah lama teringin nk ke K.Kangsar, tapi jauh sgt dr umah saya ni kak. hehe

    ReplyDelete
  9. Tak pernah lagi jejak kaki ke kuala kangsar... suka la gambar gediks tu... sama mcm ny hubby, suka sgt rosakkan gambar...

    ReplyDelete
  10. assalam, tentu seronokkan anak2...cuti2 sekolah ni dapat jln2 sambil belajar...release jgk otak mereka selama ni dok mengadap buku jer kan..

    ReplyDelete
  11. Salam kenal utk zulaikha dari maklong.

    Tak aperlah dekat2 dulu, lepas tu jauh2 pulak sikit. He he

    ReplyDelete
  12. pernah gi KK...tahun lepas kot ...anak buah kawen...dpt org sana...sempat gi masjid tu ajelah....
    Tp sukalah tengok pic pic gedik tu...haha...barulah dpt kenal dgn tua blogkan...
    ZM ni mcm anak mamikan....

    ReplyDelete
  13. Untung la zikir menjadi.. kalau makchaq kena mandram la baru dapat..
    pakchaq balik selalu 2 hari saja, mana dan nak pi mana2. Pernah jugak kami pi Kuala, tapi bukan jalan2, pi makan ikan bakaq kat tepi sungai..

    Dekna ngan Anis memang nampak macam kembaq la..

    ReplyDelete
  14. bestnya....cuti2 pi jalan2 cuci mata.....selalunya balik kedah lalu kuala kangsar nie....tapi tak pernah pula melawat2 kat sini...lepas nie...bolehlah singgah....

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah dapat jalan2, sweet pic gedik tu, sure happy satu keluarga dengan kak zu, untung :) comel-comel your princesess :)

    ReplyDelete