kawan kawan Kak Zu

Thursday, March 14, 2013

cerita macam macam

Assalamualaikum dan selamat pagi khamis.hari ni gigih kak zu buat entry pepagi.selalu tu dah nak senja baru nak post entry..atau tak pun malam baru tergedik gedik nak buat entry baru.orang lain dah nak tarik selimut kak zu baru nak tekan button publish.

sekejap lagi kak zu nak pergi kelas tafsir Al Quran kat rumah ustaz Jalal.Semalam dah berjaya pujuk sorang mkcik ni ikut serta dalam kelas tu.Rasa nya dekat setahun jgk dok ajak dia kesana.Masuk ni dah 2 orang makcik yang ikut kak zu dan kawan kak zu nama dia ina.Hari ni giliran kak zu bawak kereta.semalam naik kereta ina.


kitab tafsir yang jemaah pengajian gunakan.

hari Isnin yang abang megat nak balik kerja ituhari,dia ada beli mempelam.Dia memang suka makan mempelam.Entah apa malang nasib dia kesemua 6 biji mempelam yang dia beli semua nya belum masak.isi semuanya keras lagi walaupun dah kekuningan.Dia dah kupas 2 biji.masam masam manis isinya.

Petang hari yang sama dia kena balik ke Trangganu.Mana sempat nak masak kalau peram dalam tong beras sekali pun.Semalam (rabu) kak zu tengok buah ni dah masak ranum.Kesiannya kat laki ku tak merasa nak makan mempelam ni .rasa tak sampai hati nak makan pulak bila mengenangkan buah ni kesukaan en laki.kupas sebiji bagi dekna dan anis makan.manis dan berjus.

 

kawan kak zu siapa lagi kalau bukan Ina bagi pinjam novel ni.belum mula baca lagi.Dia ni memang rajin beli dan baca novel.NOrhayati Berahim ni memang penulis kesukaan kak zu dah ina.Dah lama kak zu tak beli novel sendiri.Last beli novel Uda dan Dara karya Aisya Sofea.best sangat novel tu tau..

yang ini pun novel Ina jugak.dah siap baca dan dah pulangkan pun kat dia. tebal gila.pagi petang siang malam dok belek buku ni .Rumah tonggang langgang.Layan novel waktu abang megat takder kat rumah adalah sesuatu yang amat meriangkan hatiku.Takder saper nak sentap sebab banyak kain baju berlonggok tak berlipat...hehe

okey gang kak zu stop sini dulu.nak bersiap siap nak pergi rumah ustaz.balik nanti kak zu BW yer.tungguuuuuuuuuuu...

20 comments:

  1. 1stly, TAHNIAH kak sbb berjaya menghapdet n3 pagi2 cmni.. heheh..
    2nd, TAHNIAH sbb berjaya memujuk mak cik tu join skali..
    3rd. TAHNIAH sbb berjaya abeskan baca novel tebal tuh..
    wahh, 3x tahniah akak dpt pagi ni.. Heheh..
    "Tuntutlah ilmu walau ke negeri China.." Isk, tetibe rs nk nyanyi lak.. :p
    anyway, buah tu mmg nmpk sedap.. meleleh air lioq

    ReplyDelete
  2. terliur acik tengok gambar buah mangga yang isinya kuning..sedap tu kan zu..acik pun kawan2 kata hantu mangga..pantang jumpa mesti beli

    ReplyDelete
  3. bagusnyer kak zu ada kelas2 mcm ni. N bayk cerita ye hari ni

    ReplyDelete
  4. Bestnya dpt g kelas2 mcm nie....
    Nmpk sedapnya pelam tu kak zu... :D

    ReplyDelete
  5. wah novel NB...
    Kena cari ni...
    Dua2 tu Ain tak baca lagi

    ReplyDelete
  6. belajar ,makan sambil membaca..alhamdulillah.

    ReplyDelete
  7. kzu..azu duk di rawang sekrg..dulu memang ler SeRATAS...kzu.novel tu best tak? review sikit...saya suka NB sbb byk berkisar ttg kehidupan...reviewkan eehh..

    ReplyDelete
  8. salam k.zu..saya pun suka baca novel norhayati berahim..best tp buku biar jarimu kugenggam tu takde lg,nanti bgtau best ke tak ye bole saya beli

    ReplyDelete
  9. wahhh bgus yer berguru ngan ustaz jalal...alhamdulilahhh... :)

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah.....lepas nie bolehlah kongsi ilmu2 yang di pelajari....moga sama2 bermanfaat.....

    ReplyDelete
  11. Elok-elok ngaji tu ya.. balik nanti tafsir hadis pulak, pas tu baru tafsir kain baju he he

    ReplyDelete
  12. Best nya Kak Zu pegi kelas ngaji tu...sini susah nak jumpa org buat kelas2 mcm tu..klu ada atie nak sangat ikut..huhu...kena lah mentelaah sndiri nak tambah ilmu..
    Mangga tu nmpak sedap sgt, dah ranum !:)

    ReplyDelete
  13. Betul kak, saya pun kalau ada makanan yang mengingatkan saya kat someone, mmg tak lepas nak telan.
    Selamat menovel, ambil peluang yg ada baca selagi boleh hehhee.

    ReplyDelete
  14. menggoda kaler mangga tu... sian ce abang tak sempat merasa mangga yg manis tu

    ReplyDelete
  15. Sedapnya ZM mangga tu oren pekat...hish kecur dah ni..
    okje paling malas nak kupas buah Zm...terukkan! hehe
    Hubby Z selalu outstation eh!

    ReplyDelete
  16. Kak, mangga tu buat sy terliur la...

    ReplyDelete
  17. kak zu, intan baca part mangga tu buat air liur intan kecur..tetiba rasa masam terjah kat dalam mulut n haa

    ReplyDelete