kawan kawan Kak Zu

Thursday, January 3, 2013

cerita di hari tahun baru



Assalamualaikum...

Dah hari ke3 ditahun baru.Kak zu nak cerita jgk apa yang kak zu buat dihari cuti 1/1/2013 yang lalu.ceh! macam ler ada cerita yang panas panas.Padahal hantar anak balik asrama jer pun...hehe

Orang lain mungkin sedang lepak lepak santai dihari cuti begini,tapi kak zu dah sibuk berkungfu didapur.Sibuk memasak untuk bekalan anak anak ke asrama dan jgk untuk makanan kami sekeluarga kat rumah.Pihak asrama hanya sediakan makan malam sahaja utk hari pertama tu.Jadi sebelum anak anak kak zu kelaparan menunggu waktu makan malam baik sediakan bekalan utk diorang. anak anak ingatlah penat lelah ibu mu ini bila dah berjaya kelak.


kak zu masak mee goreng,nasi berlaukkan ikan siakap sweet sour dan jgk puding roti bersos kastad .semuanya 2.satu set utk kakak dan satu set utk angah

adil dan saksama.pilih jer ndak yg mana.


malam tahun baru semasa dum dam dum dam bunyi mercun kak zu berpeluh peluh iron baju angah dan gantung di almari kat hall, biar senang nampak.takut lupa.

barang barang angah..

barang barang kakak.

penuh satu bonet barang barang angah.mula mula hantar kakak dulu pastu baru hantar angah ke Balik Pulau.Gambar kakak kat hostel takder sebab dia buat muka moyok ngan ibu langsung ibu takder mood nak tangkap gambar dia.Dia buat muka sbb marah kak zu hntr dia dulu ke asrama.dia tau buat muka jer.yang nak menghadap jem kat penang bridge nnti dia tak fikir.jalan paling selamat hantar dia dulu pastu baru hantar angah,kalau jem pun xpa kami boleh lepak kat Komplek Bukit Jambul dulu cam biasa...

 budak bertiga ni dah ready dalam kereta...ibu yang kena tutup gate..terima kasih!

beginilah keadaan bilik angah.MRSM Balik Pulau antara mrsm yg paling lama sekali kat Malaysia.Usia nya lebih dari 34 tahun jadi keadaannya nampak tak sedap dipandang.Locker lama pihak pengurusan asrama keluarkan sebab nak bagi locker baru..bila??? tatau....buat sementara waktu ni barang barang semua letak bawah katil.

dewan makan.6X sehari makan kat sini...hmmmm


ayah terlebih rajin..gambar tray pun ambik...

 beratur untuk bayar yuran dan bayaran untuk segala  mak nenek.Rabak RM402.00

makin ramai mak bapak datang hntr anak masing masing..

dah sama besar ngan ayah si angah ni.itu baru 14 tahun,kalau 24 tahun camnalah agak nya ya..



okey ,tu jer nak cerita dan nak tunjuk.










18 comments:

  1. assalam k.zu
    biasalah kan kesibukan melanda di awal thn ni.
    ibu yg sgt prihatin tu he hee sunyi lah pasni ank2 tak ada kan
    ingat zaman sy duk asrama sgt dukacita nk kena blk hostel tu hu hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sunyi satu hal..makanan dimasak tak habis dimakn juga satu hal...

      Delete
  2. salam berkenalan Zu.
    teringat zaman anak akk duduk mrsm parit buntar.tahun pertama, setiap minggu akk melawat dia.lepas subuh bertolak..jauh malam sampai rmh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kita kak yon..klu pergi melawat anak mesti malam baru sampai rumah..tapi berbaloi hilang rindu..

      Delete
  3. bile budak2 start msuk skola kompom busy kan..mama sy pun busy uruskan adik2 nk skola..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg bz tapi sempat lagi jengok belog hehe

      Delete
  4. Bukan senang nak membesarkan dan memberikan pendidikan pada anak2. Begitulah juga yang dilalui oleh obubapa kita dulu, kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang baru kita merasai nya kan kak cik

      Delete
  5. Alhamdulillah..sekurang2 nya anak2 Kak Zu bijak2 tau..boleh bagi petua mcm mana nk bagi anak pintar?? hehehe
    Sedap je makanan yg Kak ZU masak kan utk depa.. atie yg tgk ni pun terliur...hihi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. atie ..rahsia nya kena garang ...

      masak biasa jer tuh..

      Delete
  6. besar pengorbanan seorang ibu..
    teringat dulu2 saya pun duduk asrama selama 7 tahun..

    ReplyDelete
  7. siap bekal tu, mane tak best nye,hehehehe

    moge pengorbanan kak zu n suami dibalas dgn kebaikan ye,heheh gudluck utk ank2 akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. peeja..takut anak2 lapo..bior omak lapo xpa..huhu

      Delete
  8. bekal bersusun... mmg rajin+adil kak zu nih :)
    same cam mak org.. kalo bab siapkan bekal, mmg sgt hebat!
    Then bab monyok ms nk anta ke asrama, mmg org pernah alami.. dpd mlm sblmnye dh xnk bcakap.. hahahahah

    ReplyDelete
  9. Rajinnya mama...
    Anak2 saya tak mahu duduk asrama...tak best katanya...

    ReplyDelete
  10. wah rajin sungguh ye.. apapun nak wish happy new year ye

    ReplyDelete
  11. Saya pun student kat MRSM Balik Pulau .. kakaknyer sekolah kat mana ?

    ReplyDelete