kawan kawan Kak Zu

Tuesday, February 5, 2013

IKAN DORI SWEET SOUR

Pertama kali dlam hidup kak zu masak dan makan ikan dori.Selalu dok tengok dalam blog blog masakan diorang dok tayang gambar ikan ni.Teringin jugak kak zu nak merasa camner rasa isi ikan ni.Sehinggalah suatu hari tu kak zu pergi ke Tesco dan masuk ke ruangan sejuk beku kak zu terpandang ikan ni.belek punya belek ambillah 1 peket.Ada 3 ketul panjang semuanya.harga murah jer tak sampai sepuluh ringgit pun.

Tak berani nak ambik banyak takut tak sedap nnti membazir pulak.Cuba yang ini dulu ,kalau sedap next time beli lagi.

Bila sampai hari nak masak nyer dah tergaru garu kepala yang banyak uban ni .Nak masak apa pulak.Nasib ada puan google.Jenguklah dari satu blog ke satu blog masakan tengok resepi apa yang paling best.Ada yang grill,ada yang buat sweet sour ada yang buat masak kicap.Tapi bila jengok kat petiais rumah kak zu banyak bendalah yang tak cukup nak dibuat kawan ngan ikan dori tu.

Last sekali masak sweet sour cara kak zu sendiri.Taruk jer apa yang ada.sayur mayur langsung tak bubuh .Nenas dan timun juga tak letak.Malas nak g kedai sebab dah malam.

Akhirnya camnilah ruper ikan dori sweet sour  tak cukup bahan.Anak anak cakap sedap habis licin diorang makan.Dekna anak kak zu yang selalu tak suka ikan pun cakap sedap.Siap suruh beli lagi ikan tu..

Sepeket ikan dori dapat banyak ni ajer.Tu pun potong kecik kecik.Rupa nya isi ikan dori ni macam kenyal sikit.tak padat macam isi ikan biasa.ikan dori ni asal dari laut dalam perairan Australia klu tak silap kak zu lah

Inilah resepi ikan dori sweet sour cara kak zu yang sangat simple..

ikan dori potong dan lumur garam kunyit dan tepung jagung kemudian gorengkan

tumis bawang merah/putih dan halia
masukkan 1 senduk sos cili
masukkan 1 senduk sos tomato
masukkan 2 sudu sos tiram
garam gula dan sedikit asam jawa
masukan  secawan air
masak sampai mendidih dan pekat
masukkan bawang besar dan cili merah 

siap...

26 comments:

  1. Nampak sedap Kak ZU...klu dah licin tu maksud nya sodappp lah tu..hehe... kami jarang makan ikan dori ni Kak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. atie..soh abg usop belikan..atie masak gerenti abg usop makin sayang..

      Delete
  2. Kakak pulak tak kenal ikan Dori tu Zu. Patut Zu ambil gambar ikan tu dulu baru potong-potong bagi kakak kenal. Kakak semua jenis ikan tak kisah tapi tak tahu nama itu yg jadi masalah.

    Tengok yg Zu masak terliur kakak dibuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak zakie..lupa plk saya nak ambil gambar

      Delete
  3. itulah....yan selalu masak ikan dory nie.....kak zu...buat masak lemon pun sedap....tapi bila sebut ikan dory ramai tak tahu....ikan nie bukan dari sini tapi luar negara.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mula nak masak lemon tapi tak cukup bahan lah yang...

      Delete
  4. ikan dori?? aduhh ikan apa tue erk ^^ tp tgk mengiurkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupa ikan tu kak zu tak tahu..tpi isi dia warna putih..

      Delete
  5. ikan dori..ikan dalam citer nemo tu ke..
    suka cara masak ni..ringkas saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang ler kot macam kartun tuh..hehe

      Delete
  6. kak. ikan dori tuh mcm ne rupe die erk?sy tak prnh dnga ikan dori nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. mimi..isi dia warna putih takder tulang...

      Delete
  7. Ikan dori ni mmg sedap kak. Kat restoran sll ada jual. Tp sy tak pernah beli yg mentah punye. Apatah lagi nk masak sendiri..

    ReplyDelete
  8. yum yum..sedap tu..ikan dori..tapi tak penah masak sendiri..hehehe

    salam kenal..follow sis..

    ReplyDelete
  9. saya sendiri tak pernah tgk..apalagi makan ikan dori...atau ada nama lain..nama yg biasa disebut..??

    ReplyDelete
  10. kalaulah ank2 saya suka mkn ikan nak jugak msk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti besar skit mesti diorang suka makan ikan..

      Delete
  11. Replies
    1. kena belajar masak klu cam ni..nnti kwain senang..suami sayang..hehe

      Delete