Mari kak zu tunjuk gambar makanan yang kak zu masak dua tiga hari lepas.Sebenarnya selepas baik dari demam dulu mulut kak zu terasa sangat tak best.Makan semua terasa seperti ada yang kurang nya.Kadang kadang terasa sepert kurang masin dan kurang masam,tapi bila cerita kat mak dia kata semuanya ok jer dengan semua makanan tu.dari situ barulah kak zu tahu yang deria rasa kak zu dah lintang pukang kerana demam ituhari....
sup ayam.biasanya kak zu kalau masak sup ayam suka taruk serbuk sup.kuah dia akan warna cam keruh sikit.tetapi sekali ni kak zu cuma letak kiub ayam jer seketul.kayu kayan yang lain cam biasa lah letak jugk...
ikan duri masin goreng ngan bawang.penyelamat kepada selera yang lintang pukang sebenarnya benda ni..
isi sup ayam tadi kak zu cicah dengan budu ni.pastu letak sekali cili potong tu dalam nasi...perghhhh..
singgang ikan bawal emas.buat masam masam sikit.kuah dia sedap kalau hirup panas panas.pertama kali beli ikan bawal emas ni. rupernya sedap sangat isi dia.mahal jugak harga ikan ni.sekor RM 14.baru2 ni jer ada orang jual kat pasar.sebelum ni tak pernah berjumpa pun.spises bawal baru kot.
tiga potong bawal emas tu kak zu buat goreng.petai tu tersesat sekeping kat dapur kak zu.ada mak saudara datang.dia beli 3 keping ,sekeping dia bagi kat emak kak zu.
Kadang kadang jer kak zu masak.kekadang tu beli lauk siap masak jer.Tapi bila abang megat ada kat rumah memang kena masak ler.sebab dia kuat makan ..hehehe..
apa beza ikan bawal emas dengan ikan bawal biasa zu? tak pernah dengar kat SP. kalau kat SP, ikan bawalnya digoreng garing dan makan bercicah sambal kicap (lada dan bawang potong)..
ReplyDeletemmg laa..makan masa juga lidah tu nak kembali normal...cam saya baru jer baik..walau dh kebah dmm 2 minggu lepas..huuh...
ReplyDeleteamboi..semua menu sedap nie...mmg selera org br baik dmm laa siap ada ikan masin n budu tuu..tak tahan menengoknyer...
demam2 makan sup mmg sedap. kalau benda lain tak leh nak telan, budu jugak penyelesaiannya. setiap kali tengok budu saya kecur liur, nasib baik ada stok lagi ni hihihi.
ReplyDeleteassalam kzu
ReplyDeletesemua laukpauk kzu ni sedappp dan sy sukerr he he ikan masin tu fuhhh lglah, selalu mak sy akan goreng pastu letak bawang byk2 sb sy akan habiskan bawang tu dulu hihikk
singgang pun bestt, semua menu kalu ada kat kg ni
Wah semua best-best ni..kalau macam ni kena demam selalu-selalu...
ReplyDeleteSedap2 je nampak masakan Kak Zu.. makan sup mmg best klu tengah demam2.. Terliuq tgk budu...hehe:)
ReplyDeleteMahalnya ikan bawal tu...seekor 14 ringgit...huhu tp sedap punya pasal tak kesah kan kak....hehe
ReplyDeleteyang tak bolih tahan tengok budu ngn singgang ikan tu..lecor..
ReplyDeleteMakchaq kalau ikan duri masin + cabai bawang, ikan goreng, petai dan budu.. demam pun makan lebih pada yang tak demam... he he..
ReplyDeleteSedap sume mknn tu.
ReplyDeleteLor x tahu pun akk dok kamunting. Dah membangun kamunting tu kan skrg. Ada pasaraya apa tu, cold storage ke apa ntah. Besar pulak tu. dah bertahun tahun tak lalu sana. Skali lalu mak aii, ada jejantas bagai..
semuanya makanan kesukaan anna ni..wow.. terliur jap..
ReplyDeleteOkje pun letak rempah jugak kalau masak sup...rempah adabi...walaupun keruh,sedappp!!
ReplyDeleteSuka jugak bawal emas tu.....( eh? tak de yg tak suka OKje ni semuanya suka haha) Memang dah terliur sekarang KZ ( eh kot2 OKje lagi tua ni)hehe...
cian akak.. deria rase x bp nk pulih lagi tu kot.. xpe2.. nnt dh ok, evrythg back-2-normal k :)
ReplyDeleteanyway, lauk2 tu nmpk simple but nice! sedapnyeee..
telioq2.....tengok lauk tu....sedap tu...
ReplyDeleteKA pun kalau mcm demam2 or x sihat sgt ni. suka buat ala2 sup or rebus air gitu je.. lebih selera.. apapun take care ye
ReplyDeleteKak Zu...
ReplyDeletesedapnya Budu. Lama benor Nisah tak mkn Budu, mana nak carik stok budu kat Langkawi ni ???
duhai kakak ku jelita, sesekali nisah singgah rumah akak. bukan main nisah mencuci mata, tapi yg paling sakit apabila nisah cume dapat tengok aje kak. bila nak dapat rase ni????