kawan kawan Kak Zu

Wednesday, December 12, 2012

Ikan Sebelah




Ikan Sebelah ( gambar google)

Assalamualaikum.

Kawan kawan semua pernah tengok Ikan Sebelah tak..bukan..bukan ikan sebelah rumah atau sebelah meja.Memang nama ikan ni Ikan Sebelah.

Kak zu dulu pun tak tahu nama ikan ni ikan sebelah.Bila pergi market nmpak ikan ni sebelah mata pun tak pandang..eceh..belagak kunun.Tapi best fren kak zu kat pasar tu sapa lagi kalau bukan tokey ikan tu kata "try la.manyak sidap ini ikan tau"maka kak zu pun cubalah beli buat pertama kali nya.Tak sangka memang manyak sidap ini ikan tau..hehe

Betullah orang kata tak kenal maka tak cinta.Sekarang ni asal nampak jer ikan sebelah ni terus laju laju kaut masuk bakul sebelum orng lain rembat.Sebab asal nmpak jer adalah tinggal lima enam ekor jer ikan ni..tulah sapa suruh pergi market lewat lagi.

Selalu nya ikan ni kak zu goreng jer.tapi kena pastikan minyak untuk menggoreng tu  betul betul panas baru masukkan ikan,kalau tak memang ikan ni akan melekat kat kuali dan bila angkat nnti tinggal tulang jerlah.

okeylah korang semua kak zu nak masuk dapur..baru nak masak ko..almaklumlah tadi bekfes pun dah dekat pukul 11 pagi..ginilah bila cuti sekolah timing mmg lintang pukang..

babai.

19 comments:

  1. Assalamualaikum kak zu...
    nani datang tengok ikan sebelah kat sini.. dulu masa kecil2 nani mmg makan ikan ni.. mak dok beli, goreng garing2.. lepas tu berselera sungguh makan.. tapi skrg memilih benor.. ikan sebelah tak pandang tau.. hahahahah nak dua belah gak..

    ReplyDelete
  2. kakcik pun belum pernah cuba beli/masak/makan ikan tu... nanti2 bolehlah cuba. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cuba kak cik..lepas cuba sekali terus jatuh cinta..

      Delete
  3. Ini ikan sisa nabi kan? Yang hidup balik lepas nabi Musa makan kan? Saya tak pernah try ikan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni lah pertama kali kak zu dengar cerita ni..

      Delete
  4. hihihi...Kak zu, sy pun tak pernah tgk ikan ni.. maklum sebulan sekali pi market..hahaha..
    sllu nya abg usop je yg pegi beli ikan...
    Sedap ke ikan ni??
    Nti nk suruh abg beli lah...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kak zu ,abng megat yg sebuln sekali masuk market...terbalik suda..

      Delete
    2. hihi..Kak Zu, selalu nya abg usop yg pi market.Dia lg pandai memilih.. sy tukang masak (tp tak sedap) dan tukang makan..haha..:D

      Delete
  5. hahah first2 bace ingtkan ikan sebelah umah,hahaha hadoiyai

    ReplyDelete
  6. First time tengok and dengar..Sekali tengok macam ikan bilis yang besar tu yang selalu orang buat cekodok..kalau jumpa lain kali boleh try sebab zu dah promote..

    ReplyDelete
  7. salam kenal kak zu.br follow sini ;)

    ikan sebelah? 1st time tengok kak zu.makan lagi la x penah.hihihihiih

    ReplyDelete
  8. salam kenal...dan follow kak zu...mai singgah blog yan pula....

    ReplyDelete