Assalamualaikum . Semalam Kak zu rebus tulang dan daging korban.Dalam kepala dok mikir nak masak apa dengan benda berdua tu.Nak buat kari atau sup.sambil rebus daging/tulang tu sambil buat kerja rumah.Abang Megat (AM) dah balik hari selasa hari tu.Tu yang kak zu beria ia nak masak.kalau tidak masak lebih kurang jer.Kak Zu saja simpan daging tu untuk makan dengan AM.
Bila daging dan tulang tu dah empuk Kak Zu decide nak masak sup.Masa merebus tu kak zu salin air rebusan sekali untuk buang lemak. Daging yang kak zu rebus tu warna gelap sikit.mungkin daging kerbau kot.takper lah kan.gelap pun boleh makan jugak kennn...
sup ni kak zu tak tumis pun.guna cara yang senang jer tapi rasa dia not bad...nampak lelemak dia dah mula membeku.korang nak tau tak cara kak zu yang senang giler tu
baca sini ha
# rebus daging- bila mendidih kak zu buang air rebusan tu dan ganti dengan air baru
# bila mendidih buat kali ke2 masukkan sup bunjut tulang
# rebus lebih kurang sejam
# blend sebiji bawang besar /4 ulas bawang putih dan 2 inci halia
# tuang kan dalam rebusan daging tadi
# masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang
# rebuslah sampai empuk
# perasakan dengan garam
# dah siap boleh dihidangkan
senangkan....
Takkan nak makan sup semata ye dak.kak zu tak mau goreng ikan sebab nak tiru cara makan Rasullullah jangan makan daging dengan ikan.jadi kak zu buat sayur kangkung sikit.
air asam kicap untuk cicah dengan sup daging
telur dadar untuk anis dan dekna.
Tu jer makanan tengahari kitaorang semalam.
menyelerakan...
ReplyDeleteKalau ida, rebus daging atau tulang. Biar lama, sejuk sikit masuk dalam peti sejuk. Buang lemak baru panaskan balik. Kalau tukar air takut manis dagng tu hilang pulak. :)
ReplyDeletelaparnya ... huhuhh
ReplyDeletesedapnya sup tulang..
ReplyDeletesedap makan time panas2 dlm cuaca hujan2 ni..
best menghirup tu..
Hmmm... sedapnya..
ReplyDelete