Yer adik-adik dan kakak- kakak sekelian salin resepi nih.Senang jer nak buat nyer.Klu makan kat restoran mau berbelas atau pun berpuluh hinggit jgk duit kena kuar kan...Klu masak sendiri baru RM15 jer tau..
1 ekor ikan siakap sederhana besar
siang dan lumurkan garam dan tepung jagung
pastu goreng..angkat dan ketepikan
Untuk sos
bawang merah dan putih dan halia(tumbuk)
sebatang serai dititik
1 senduk kecil cili kering kisar
1 senduk kecil sos cili
1 senduk kecil sos tomato
nenas,bawang besar,timun,tomato(didadu)
garam,gula
minyak utk menumis
Cara cara memasak
tumis bawang halia yg ditumbuk tadi
wangi dan masukkan cili kering
masukkan serai
bila dah pecah minyak masukkan cili/tomato sos
pastu masukkan nenas,timun bawang besar
masukkan garam gula
if pekat tambah air skit
tunggu sayur manyur tu empuk dan nenas tu ada rasa masam manis
dah masak curahkan ke
boleh di hidangkan
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment