Bila punggah petiais kelmarin terjumpalah 2 keping petai yang dah hampir nak kering.nak dibuang terasa sayang.kemudian kak zu kopekkan isi dia dan remdam.Hah! kembang balik mata petai ni.dok fikir fikir apa nak buat dengan isi petai ni...nak buat sambal tumis dengan udang alahai sikit sangat.lagi pun udang tak ada.kemudian teringat pulak kak zu ada stok tempoyak yang amik dari kampung tuhari.ikan bilis pun ada..cantik!
Setelah pung pang pung pang kat dapur maka......taaaaraaaaa...
sambal tempoyak bilis dan petai idaman kalbu pun siap..
Kawan kawan semua nak resepi tak.nak ker taknak ker kak zu tetap nak bagi jugak...kekeke
ni dia resepi nya.
2 keping petai yang duhiris nipis
segengam ikan bilis-tumbuk separuh hancur
bahan bahan dikisar
6 biji cili padi
1 biji cili merah
1 cm belacan
setengah biji bawang besar
1 bji bawang putih
sesudu kecik garam
2 sudu besar tempoyak
sebatang serai dititik
setengah cawan air
Panas kan kuali masukkan minyak utk menumis.minyak lebih kurang 3 sudu besar
bila minyak panas masukkan bahan kisar dan serai yg dititik tadi
bila naik bau masukan ikan bilis dan air dan petai
bila petai hampir empuk masukkan tempoyak
masak sampai hampir kering
dah rasa masin dan masam bolehlah diangkat dan hidangkan.klu kurang masam tambah tempoyak lagi.
Ha senangkan.Makan dengan nasi panas panas memang terangkat .
SELAMAT MENCUBA
mmm..mesti sedap..nak tau sedap ke tak kena cuba sendiri..betol tak kak=)
ReplyDeletesalam kenal ..
saya follower baru blog akak=)
jemput singgah blog saya ..leh kenal-kenal..hehe
terima kasih..akak pun dah follow blog Qaseh
Delete:) sedap. Tempoyak kalau kat kamunting tu nak beli kat mana kak Zu ?
ReplyDeleteida..akak tak prnh beli..selalu mak akak yg buatkan..klu blik kamunting jemput dtg rumah..
Delete