kawan kawan Kak Zu

Tuesday, September 25, 2012

sambal tempoyak bilis dan petai




Bila punggah petiais kelmarin terjumpalah 2 keping petai yang dah hampir nak kering.nak dibuang terasa sayang.kemudian kak zu kopekkan isi dia dan remdam.Hah! kembang balik mata petai ni.dok fikir fikir apa nak buat dengan isi petai ni...nak buat sambal tumis dengan udang alahai sikit sangat.lagi pun udang tak ada.kemudian teringat pulak kak zu ada stok tempoyak yang amik dari kampung tuhari.ikan bilis pun ada..cantik!

Setelah pung pang pung pang kat dapur maka......taaaaraaaaa...


sambal tempoyak bilis dan petai idaman kalbu pun siap..








Kawan kawan semua nak resepi tak.nak ker taknak ker kak zu tetap nak bagi jugak...kekeke


ni dia resepi nya.

2 keping petai yang duhiris nipis

segengam ikan bilis-tumbuk separuh hancur


bahan bahan dikisar

6 biji cili padi
1 biji cili merah
1 cm belacan
setengah biji bawang besar
1 bji bawang putih
sesudu kecik garam 



2 sudu besar tempoyak

sebatang serai dititik

setengah cawan air


 Panas kan kuali masukkan minyak utk menumis.minyak lebih kurang 3 sudu besar

 bila minyak panas masukkan bahan kisar dan serai yg dititik tadi

 bila naik bau masukan ikan bilis dan air dan petai

 bila petai hampir empuk masukkan tempoyak

 masak sampai hampir kering

dah rasa masin dan masam bolehlah diangkat dan hidangkan.klu kurang masam tambah tempoyak lagi.




Ha senangkan.Makan dengan nasi panas panas memang terangkat .




SELAMAT MENCUBA






4 comments:

  1. mmm..mesti sedap..nak tau sedap ke tak kena cuba sendiri..betol tak kak=)
    salam kenal ..
    saya follower baru blog akak=)
    jemput singgah blog saya ..leh kenal-kenal..hehe

    ReplyDelete
  2. :) sedap. Tempoyak kalau kat kamunting tu nak beli kat mana kak Zu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ida..akak tak prnh beli..selalu mak akak yg buatkan..klu blik kamunting jemput dtg rumah..

      Delete