kawan kawan Kak Zu

Tuesday, June 18, 2013

mak dah selamat operate mata

Assalamualaikum...

Hari Khamis yang lepas 13hb kak zu balik kampung ambik mak,sebab mak kak zu nak kena masuk wad hospital Taiping 14hb tu utk operate mata nak pasang kanta..Alhamdulillah setelah berulang alik lebih kurang 7 bulan ke klinik mata dapatlah mak kak zu pasang kanta kat mata kirinya yang dah rosak teruk di sebabkan oleh penyakit kencing manis..

Pagi Jumaat tu kak zu pun bawaklah mak ke hospital..abang kak zu yang tinggal kat KL pun ada balik jgk sekeluarga..mak ngah kak zu pun ada datang bermalam kat rumah kak zu juga..suasana rumah memang meriah dengan galagat anak anak sedara kak zu..

Lama jugak kat klinik mata tu sebelum dpat masuk wad.Yang membimbangkan kak zu tekanan darah dah bacaan gula dlam darah mak kak zu adalah tinggi.kak zu risau takut tak boleh dioperate mata mak kak zu tu.dah lah susah nak dapatkan tarikh tamu janji.klu tak boleh buat kena tunggu lagi temujanji baru,mungkin  3 ke 4 bulan lagi selepas ni..

pukul 11 pagi dah settle hantar mak masuk wad kak zu pun balik ke rumah..malam nanti kak zu akan bermalam kat hospital untuk teman mak kak zu..anak anak kak zu kat rumah tinggal dgn abang dan kakak ipar..balik dari hospital kak zu terus ke farmasi untuk membeli minuman kesihatan untuk pesakit kencing manis.


 gambar google.

Inilah minuman kesihatan keluaran Fadhilat Herb.selepas diminum berkali kali air ni bacaan gula dalam darah emak kak zu pun turunlah ke tahap 6..sebelum minum air ni bacaan gula adalah 'tinggi sampai takleh baca 'kata nurse yang bertugas tu..Alhamdulillah ..makna  nya pembedahan memasang kanta boleh di teruskan..amin laju laju..

Kak zu temankan emak kat hospital malam tu..keesokan harinya pagi sabtu tu emak kak zu pun di bawak ke bilik pembedahan mata.selepas sejam semuanya dah selesai..petang hari yang sama dah boleh keluar hospital..

Bila kat rumah kak zu kena jadi nurse sekejap.setiap 2 jam kena titik ubat ke dalam mata emak kak zu...masa muda dulu apply nak jadi nurse tak berjaya,skrg dah jadi nurse tak bertauliah pulak..hehe

Bila dah ramai ramai kat rumah memanglah tak sempat nak jenguk blog..Abang kak zu balik ke KL pada hari Ahad..sekarang rumah dah sunyi sepi tinggal kak zu dan mak sahaja kat rumah.Mak kak zu sekarang ni siang malam berkata mata hitam jer...hehehe silau beb!

terima kasihlah pada Atie Yusuf yang asyiklah dok ketuk ketuk pintu rumah kak zu ni..ingat jgk atie kat kak zu yer..sayang atie ketat ketat...













26 comments:

  1. assalamualaikum kak zue...
    oooo mak kak zue dah selamat operate mata ye... fil nani dalam appoitment lagi.. nak operate mata lagi sebelah.. dalam bulan 7 katanya... ape pun kita ni tawakal je kan.. semoga semuanya selamat..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah. Doa yang terbaik buat mak zu ya.

    Fadhilat Herb ini pertama kali dengar, lepas ni boleh cadangkan pada kawan2 yg ada maslah kencing manis.

    ReplyDelete
  3. Salam...alhamdulillah dah selamat. Semoga mak zu cepat sembuh.

    ReplyDelete
  4. bahaya betul diabetis tu yer...Alhamdulillah mak kak zu dah selamat....

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah..mak zu dah selamat jalani pembedahan

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah..mudah-mudah sehat hendaknya...

    emak ada kencing manis ye..cubalah amalkan minum daun hempedu bumi..zu
    knor ada bt n3 mengenainya..

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah mak dah selamat operate...kene jagaan yg rapi...

    ReplyDelete
  8. Moga cepat sembuh mak ZM tu
    Mil ada buat jugak hari tu tp bukan masuk kanta, katarak.... mmg pakai sunglasses memanjang hehe!

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah sudah selesai ye kak zu
    ayah sy kak zu, thn sudah dah buat tp sayangnya tak berkesan
    sb ayah sy ni dah langgar pantang
    lepas operate kena jaga betul2 tau jgn buat keja berat
    mcm ayah sy dulu blk dari spital tu dah pesan rehat tp idaknya dia terus buat keja biasanya ke kolam ikan pastu angkat barang apa entah
    sdahnya mata sebelah masih kelabu dan pening2

    ReplyDelete
  10. Dah selamat, Alhamdulillah. Hhehe siang malam berkaca mata hitam, mmg cool la mak Kakzu, hihihi

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah kak zu..semoga sembuh sepenuhnya.

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah...semoga mak kak zue semakin sembuh..inshaallah...

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah , kirim salam kat mak ye kak zu..moga cepat sembuh

    ReplyDelete
  14. syukur Alhamdulillah.... semoga cepatlah sembuh..
    ni operate mata sebab darah tinggiker??.. sebelah matajerkan...
    mak mertua sayapun .... sampai sekarang nak kata tak Nampak langsung idakler tapi kabur2...

    ReplyDelete
  15. Syukur Alhamdulillah.... semoga cepat sembuh dan bertambah sihat.
    MIL saya pun minum air nie kak zu.. bagus!

    ReplyDelete
  16. Salam Kak..
    Alhamdulillah dah selesai operate mata..moga semuanya akan baik2 saja..Alhamdulillah juga dapat Kak Zu jaga mak kan? dpt berbakti pada mak...:)
    rindu tau bila kak zu tak update n3 lama2..ehehe:)

    ReplyDelete
  17. Syukurlah semuanya berjalan lancar Zu. Moa mak erus sembuh

    Air fadhilat herb tu ada di utara tempat Zu sana aje ke atau dia ada edar di selatan tanahair. Kakak dengar tu macam baguslah sebab mak saudara kakak pun ada diabetic.

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah dah selamat.. tentu lega bila dah boleh nampak jelas...

    Raya kedua/ketiga makchaq balik batu kurau, kalau ada rezeki boleh la jumpa..

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah dan selamat
    insyaallah sama2 doakan ibu cepat2 sembuh ...

    air tu bagus juga ...

    ReplyDelete
  20. operate tang mata ni macam ngeri je dengar...
    teringat cerita kassim selamat..

    alhamdulillah...semoga mata mak zu cepat sembuh

    ReplyDelete
  21. singgahan pagi khamis..masak apa hari ni Kak Zu?? hehe:)

    ReplyDelete
  22. alhamdulillah selamat....semoga mak kak zue cepat recover:)

    lame betul PC tak berBW...rindu nak singgah sini:)

    ReplyDelete