Nama resepi kak zu ni ialah Ikan siakap ala ala stim.kenapa mesti ada ala ala stim? Sebab kak zu tak stim pun hehe..korang pening ekkk..sebenarnya kak zu hanya rebus dalam kuali saja..malas nak keluarkan periuk pengukus...wlupun rebus ,tapi rasanya sama macam stim jugak..cara ni kak zu belajar dari blog cahaya cintaku.
Meh ler kak zu ajarkan caranya manalah tau kot kot kawan kawan semua nak try buat..bak kata anis 'senang kacang jer"
bahan nak masak
ikan siakap
2 cawan air
ketuk serai sebatang
bawang besar sebiji dimayang
bawang putih seulas
kiub ayam seketul ( kak zu guna serbuk hilal 2 sudu)
garam ikut masin
cili padi ikut suka pedas (kak zu guna 4 biji)tumbuk kasi pecah
tomato
limau nipis sebiji
minyak masak 1 sudu besar
caranya
rebus air dalam kuali.
bila mendidih masukan semua bahan diatas termasuk arwah ikan siakap tu jgk.
masaklah lebih kurang 10 minit.atau sampai ikan tu betul betul masak.kena balik balik kan ikan tu biar sama masaknya.
perasakan.kalau kurang garam tambah,kalau kurang masam perah limau lagi.ada jugak yang suka taruk asam masin atau asam boi tapi kak zu tak letak pun,bukan sebab tak suka tapi sebab tak ada..hehe
okeylah dah boleh hidang.taruk ler hiasan daun sup ker.carot yang di parut ker..semua boleh, kita yang buat dia kan....
salam selasa
ReplyDeletesinggah pagi
Siakap sangat sinonim dgn masakan cara stim. Sedap. Kakak suka nie:)
ReplyDeleteSedap2.. Mcm simple je cara masak dan resepi kak zu ni..inshaallah lain kali atau akan dtg boleh la lisa cuba..thanks ye kak zu.. :)
ReplyDeleteohh..boleh buat mcm ni ye Kak?...nanti nak cuba lah..hehe..
ReplyDeletejarang atie masak stim ni (tak pandai sebenor nya) haha:)
Wah...senangnya... Ish..kena try nie. Mmg betul...kadang2 tu rasa malass jer nak keluarkan pengukus. Atau, kalau x nak balikkan ikan, tutup jer kuali tu dengan penutupnya kan...hehehehehhe.
ReplyDeletesedap mkn hangat2 ni..kno belum masak lagi ni..sibuk bt tempahan pelangan
ReplyDeletemmg feveret family KA Ni
ReplyDeletesedp dan senang nampkanya resepi nie kakzu..mmg feberet sy nie..:)
ReplyDeletesenang banget ni..memang suka siakap stim tapi malas nak stim bagai..
ReplyDeletekalau rebus, terbaikle..heee
ala-ala gitukan...nama mesti bestkan.. janji sedap...
ReplyDeletesedapnye kakkkk
ReplyDeletenampak sedap ni kak zue.
ReplyDeletesuka siakap/bawal putih stim..kalau taruk serai and tomato extra best kot...
ReplyDeletelebih kurang sama macam ikan singgan pulak rupanya...hehehe...apepun ikan siakap memang best kan kak zu! PC pun suke ikan siakap stim ni. biarlah ala2 pun..hehe;)
ReplyDeletewah..leh try ni..tuk masak hari ni
ReplyDeletesesuai sangat untuk yang berdeit nie kan.....
ReplyDeleteZM.....MIL kurang suka siakap...so berani nak masak? hehe....
ReplyDeleteOKJe pun sama rebus dalam kuali je...tapi nama stim haha...biasanya kalau OKje letak sos plum life tu....mmg best!
lebih kurang mcm ikan singgang plak kan kak zu klu masak style camni...:)
ReplyDelete