kawan kawan Kak Zu

Tuesday, May 7, 2013

ikan siakap masak ala ala stim

Nama resepi kak zu ni ialah Ikan siakap ala ala stim.kenapa mesti ada ala ala stim? Sebab kak zu tak stim pun hehe..korang pening ekkk..sebenarnya kak zu hanya rebus dalam kuali saja..malas nak keluarkan periuk pengukus...wlupun rebus ,tapi rasanya sama macam stim jugak..cara ni kak zu belajar dari blog cahaya cintaku.

Meh ler kak zu ajarkan caranya manalah tau kot kot kawan kawan semua nak try buat..bak kata anis 'senang kacang jer"

bahan nak masak 

ikan siakap 

2 cawan air

ketuk serai sebatang 


bawang besar sebiji dimayang

bawang putih seulas 

kiub ayam seketul ( kak zu guna serbuk hilal 2 sudu)

garam ikut masin

cili padi ikut suka pedas (kak zu guna 4 biji)tumbuk kasi pecah

tomato

limau nipis sebiji

minyak masak 1 sudu besar

caranya

rebus air dalam kuali.

bila mendidih masukan semua bahan diatas termasuk arwah ikan siakap tu jgk.

masaklah lebih kurang 10 minit.atau sampai ikan tu betul betul masak.kena balik balik kan ikan tu biar sama masaknya.

perasakan.kalau kurang garam tambah,kalau kurang masam perah limau lagi.ada jugak yang suka taruk asam masin atau asam boi tapi kak zu tak letak pun,bukan sebab tak suka tapi sebab tak ada..hehe

okeylah dah boleh hidang.taruk ler hiasan daun sup ker.carot yang di parut ker..semua boleh, kita yang buat dia kan....

18 comments:

  1. Siakap sangat sinonim dgn masakan cara stim. Sedap. Kakak suka nie:)

    ReplyDelete
  2. Sedap2.. Mcm simple je cara masak dan resepi kak zu ni..inshaallah lain kali atau akan dtg boleh la lisa cuba..thanks ye kak zu.. :)

    ReplyDelete
  3. ohh..boleh buat mcm ni ye Kak?...nanti nak cuba lah..hehe..
    jarang atie masak stim ni (tak pandai sebenor nya) haha:)

    ReplyDelete
  4. Wah...senangnya... Ish..kena try nie. Mmg betul...kadang2 tu rasa malass jer nak keluarkan pengukus. Atau, kalau x nak balikkan ikan, tutup jer kuali tu dengan penutupnya kan...hehehehehhe.

    ReplyDelete
  5. sedap mkn hangat2 ni..kno belum masak lagi ni..sibuk bt tempahan pelangan

    ReplyDelete
  6. sedp dan senang nampkanya resepi nie kakzu..mmg feberet sy nie..:)

    ReplyDelete
  7. senang banget ni..memang suka siakap stim tapi malas nak stim bagai..
    kalau rebus, terbaikle..heee

    ReplyDelete
  8. ala-ala gitukan...nama mesti bestkan.. janji sedap...

    ReplyDelete
  9. suka siakap/bawal putih stim..kalau taruk serai and tomato extra best kot...

    ReplyDelete
  10. lebih kurang sama macam ikan singgan pulak rupanya...hehehe...apepun ikan siakap memang best kan kak zu! PC pun suke ikan siakap stim ni. biarlah ala2 pun..hehe;)

    ReplyDelete
  11. wah..leh try ni..tuk masak hari ni

    ReplyDelete
  12. sesuai sangat untuk yang berdeit nie kan.....

    ReplyDelete
  13. ZM.....MIL kurang suka siakap...so berani nak masak? hehe....
    OKJe pun sama rebus dalam kuali je...tapi nama stim haha...biasanya kalau OKje letak sos plum life tu....mmg best!

    ReplyDelete
  14. lebih kurang mcm ikan singgang plak kan kak zu klu masak style camni...:)

    ReplyDelete